Det låter kanske tufft att du ska stryka 50% av din text, men om du bara skriver en text rakt upp och ned, så är det stor risk att du skriver onödiga ord och gör upprepningar. Ju längre text du skriver, desto större är risken. Här får du några tips som kan hjälpa dig bli mer koncis och ändå säga det du vill ha sagt:
1. Dispositionen sparar tid och ger dig struktur
Själv gör jag nästan alltid en disposition först. Den fungerar som en minneskarta och hjälper mig inte bara att bli mer koncis. Den gör också att jag får bättre struktur på texten och sparar en massa tid när jag väl skriver. Är det en kort text jag ska skriva, har jag ofta dispositionen i huvudet. Men ju längre text, desto mer detaljerad gör jag dispositionen. Jag använder oftast en Mind Map, men det går lika bra med en lista om det passar bättre för dig.
Så här kan listan se ut:
•Inledning
•Stycke 1
•Stycke 2
•Stycke 3
•Stycke 4
•Avslutning
Den här Mind Mapen gjorde jag för denna text:
2. Rangordna dina stycken
När dispositionen är klar kan du rangordna de olika styckena så du vet vilket du ska börja med. Du behöver alltid någon form av inledning, sedan olika stycken med de olika budskapen och sist en avslutning. Börja alltid med det viktigaste, det är så du fångar läsarens intresse. Sedan gäller det att hålla intresset levande hela vägen. Det gör du bland annat genom att skapa bryggor mellan de olika styckena. Så att det ena leder till det andra på ett naturligt sätt.
3. Strukturera texten
När du har skrivit din text är det bra att skapa struktur med hjälp av rubrik, mellanrubriker, brödtext, bildtexter, alttexter och punktlistor. De fungerar som vägskyltar som hjälper läsaren att snabbt få en överblick och hitta vidare i texten. Har du många saker du vill säga, är punktlistor ett bra sätt att göra det smidigt för läsaren.
Det är lätt att köra fast på rubriken, men låt inte det stoppa dig från att skriva texten. Om du inte har huvudrubriken klar för dig från början, brukar det vara lättare att få till den när texten är klar. Skriv en arbetsrubrik så länge eller lämna ett tomt utrymme och låt sedan rubriken komma till dig sist.
4. Läs igenom, redigera och stryk
Nu är det dags att bli kritisk. Behöver alla ord vara med i texten? Läs igenom ordentligt! Kanske har du bara ett visst antal tecken på dig. Då gäller det att kunna stryka. Titta efter upprepningar, för långa meningar eller alltför många adjektiv (ord som beskriver något som: unik, fantastisk, bra etc). Har du fått fram det du vill på ett tydligt sätt? Finns det någon CTA (call to action) med? Det kan vara en knapp eller länk som läsaren kan klicka på för att göra det du vill.
Så där, då är det dags att publicera. Men innan du gör det, be gärna någon annan att läsa igenom texten och återkoppla. Var öppen för tips och ta till dig det du tycker känns bra. Lycka till!
Comments