top of page

Hur funkar kreativitet?

Jag får ofta höra att jag är kreativ och de som säger det tycker inte att de själva har några idéer. Men jag menar att alla människor har en kreativ förmåga och att vi är kreativa på olika saker. Det är bara det att den sover hos en del av oss. Det positiva med det är att den går att väcka upp. Och det enda som krävs är lite träning.
Vänta inte på inspirationen, bjud in den!

Det är kanske lätt att tro att inspirationen bara kommer och dyker ner på en rätt som det är. Men så funkar det inte. Du måste bjuda in den. Och du behöver ha fokus. För det krävs att du har en bra miljö att vara kreativ i, där du kan vara lite ostörd en stund.


Tänk på hur du gjorde när du var barn och lekte! Antingen ensam eller med kompisar. Du hittade på saker hela tiden. Det är den känslan du behöver komma åt igen. Men det största hindret de flesta stöter på är deras rädsla för att göra fel eller göra bort sig.


Säg hej då till din kritiker!

Vi är ofta våra egna värsta kritiker. Men om kreativiteten ska komma fram, behöver du lägga undan alla sådana tankar och bara spåna fritt kring ett problem eller ämne. Det är också bra att ge dig själv en begränsad tid att göra det på. Du hinner komma på en massa bra saker på kanske kort tid. När tiden är över, då kan du börja sålla och välja bort.


Här är en övning du kan testa:

– Skriv ner 10 praktiska saker du är irriterad på, t ex i ditt hem eller på jobbet.

– Ta ett par djupa andetag och sätt sedan klockan på 10 minuter.

– Välj en av dessa saker och släpp fram alla tankar som du kommer på om hur problemet skulle kunna lösas och skriv ner dem.

– När klockan ringer, kolla igenom vad du har skrivit ner.

– Nu kan du börja välja bort sådant som kanske inte är så bra.


Blev du förvånad över hur många saker du kom på? Eller tyckte du det var svårt?

Om du inte har tränat din kreativitet, kan det kännas konstigt i början. Men ju mer du gör det, desto lättare går det. Nyckeln är att inte döma förrän efteråt. Lycka till!23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page