top of page

Substantivsjuka – en smittsam ovana


Substantivsjuka betyder att man gör om verb till substantiv. (Alltså, verb är sådant man gör och substantiv är saker, platser, namn osv.) När man gör det blir texten tung och svårläst. Ibland behöver vi naturligtvis substantiven också, men vi behöver inte gödsla med dem. Vanligast är det i myndighetstexter.

Här är ett exempel på vad jag menar:


"Sedan lång tid tillbaka i flygets historia har flygsäkerhet varit föremål för kontinuerlig förbättring och utveckling. Forskning och ökad insikt avseende människans förutsättningar och begränsningar har i samspel med teknisk utveckling representerat utgångspunkten för att öka flygsäkerheten."


Här har jag markerat de ord som borde ha varit verb:


Sedan lång tid tillbaka i flygets historia har flygsäkerhet varit föremål för kontinuerlig förbättring och utveckling. Forskning och ökad insikt avseende människans förutsättningar och begränsningar har i samspel med teknisk utveckling representerat utgångspunkten för att öka flygsäkerheten.


Här har jag skrivit om texten så den får bättre flyt. Jag har också tagit bort onödiga ord:


Sedan långt tillbaka i flygets historia har flygsäkerheten kontinuerligt förbättrats och utvecklats. Forskning och ökad insikt om människans förutsättningar och begränsningar har samspelat med teknisk utveckling för att öka flygsäkerheten.

66 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page