top of page

Tips från Skrivcoachen:

8 saker du bör undvika om du vill att folk ska läsa det du skriver!


Vad är det som gör att du blir fångad av en text och fortsätter läsa? Den engagerar helt enkelt. Här är 8 saker du bör undvika om du vill att folk ska läsa det du skriver:


1. Tråkig rubrik som inte engagerar

En rubrik bör ha en aktiv form och ”lova” ngt till läsaren. Om inte rubriken kommer direkt, vänta med den tills du har skrivit din text. Då blir det lättare att hitta kärnan i det du vill säga. Lägg lite tid på att få till en bra rubrik.


2. För långa meningar

Vem orkar läsa meningar som är flera rader långa? Man tappar ju tråden. Gör meningarna så direkta och enkla som möjligt. Krångla inte till det.


3. Fikonspråk

Om du inte skriver för en specifik målgrupp som är specialister på ditt område, ska du undvika fikonspråk, dvs facktermer som ingen begriper. Det gör inte att du får bättre anseende. Det irriterar bara läsaren om hen inte förstår eller måste läsa alla dina fotnoter där du förklarar vad du menar.


4. Passiv form

En text blir mer intressant när den är aktiv än passiv. Om någon i texten gör något, skriv det. Skriv inte: ”texten ska anpassas till målgruppen”. Skriv i stället ”Anpassa texten till målgruppen!” eller ”så här anpassar du texten till målgruppen”.


5. Otydlig struktur

En rörig text gör det svårt för läsaren att få ett sammanhang i din text. Speciellt om du skriver för webben. Där letar man oftast efter något särskilt och behöver få en bra överblick av innehållet. Gör en tydlig disposition av din text innan du börjar skriva, så slipper du en massa upprepningar och otydligheter. Skapa mellanrubriker som berättar vad nästa avsnitt handlar om.


6. Spara det gottaste till sist

Det här är ett typiskt fel som många gör, att spara det du verkligen vill säga till sist. Men vänta inte med det viktigaste! Om du skriver en artikel ska du låta ditt budskap komma fram så tidigt som möjligt i texten. Rubriken ska locka till läsning och ingressen ska sammanfatta vad artikeln handlar om. Mellanrubrikerna ska leda läsaren vidare och hålla intresset vid liv. På så sätt skapar du en bra överblick och underlättar för läsaren att tidigt bestämma om hen är intresserad av att läsa vidare.


7. En massa siffror i texten

Texten blir tung om du vill redovisa en massa siffror i den. Lägg hellre till ett diagram, en tabell eller en faktaruta som du förklarar i ord och begränsa mängden siffror i texten.


8. En mängd olika typsnitt och storlekar

Håll din text så ren som möjligt. Begränsa dig till några få storlekar, t ex en rubrikstorlek, en mellanrubrikstorlek och en storlek på brödtexten och håll dig till dem. För många storlekar och typsnitt gör texten onödigt rörig.







13 visningar0 kommentarer
bottom of page